Balfolk met een hoog Bourgondisch gehalte

Boombal of Balfolk. De eerste Osse versie in de Groene Engel was 'veel te leuk' om geen vervolg te krijgen. In Belgie komen soms duizend dansers of op een Boombal. Ook het Nederlandse Balfolk trekt veel bezoekers. Gisteren was de Osse primeur ervan.

door Manjo van Boxtel

ā€˛En nou de mannen naar voren, draaien, terug en weer verder in de kring."
Een dikke twintig mannen reageren, stappen uit de kring en doen wat hen wordt voorgedaan. En verder gaat het. Dansinstructeur Wilco danst met zijn partner midden in de kring elk stapje voor. Als dan eindelijk alle pasjes `er in zitten', zet de twee-mansformatie Travak er een muziekje onder. Direct daarna komt de volgende dans, en dan weer de volgende. Het is duidelijk welke dansers al vaker een Balfolk hebben bezocht. Bij hen gaat het wat soepeler, wat swingender en met wat meer individuele variaties. De oorsprong van deze nieuwe danstraditie ligt in de Boomstraat in het Belgische Gent. Vandaar de naam Boombal. Tijdens de accordeonles werd daar door steeds meer menses gedanst. Als een olievlek breidde het zich uit. En aangezien de muziek in kwestie meestal folkmuziek in alle mogelijke soorten is, kreeg het verschijnsel in Nederland al snel de naam Balfolk. Joris van Alphen is een van de organisatoren van het maandelijks terugkerende Osse folkcafe. Hij is ook een regelmatige gast van de vele Boombals en Balfolks in de wijde regio. ā€˛Balfolk vraagt een hoog Bourgondisch gehalte. Dat hebben wij hier, daarom heeft dit een kans. Met een minimum aan deskundigheid heb je hier een maximum aan plezier."

Bourrees, polka's, scottishes.....
In tussen zijn de instructies gestopt en speelt het duo Travak de bourrees, polka's, scottishes, gigues en noem maar op. Marco van Barneveld en Babs Bloemsaat zijn er speciaal voor uit Rhenen en Utrecht gekomen. ā€˛We vonden dit via de agenda van de site www.balfolk.nl. We gaan regelmatig ergens in het land naar dit soort dansfeesten. Het is hier een fijne vloer, alleen jammer dat er gerookt wordt, want met zoveel inspanning heb je daar wel last van." Ook balletlerares en choreografe Dymphy van Alphen is van de partij. ā€˛Geweldig toch als jong en oud allemaal met elkaar danst. Wat dat betreft is onze cultuur eigenlijk wel heel arm. Maar als je dit ziet, daar word je toch alleen maar vrolijk van?" Te leuk ā€˛Misschien is deze muziek nog wat te braaf, mag het de volgende leer wat heftiger", meldt de organisatie tegen het einde. ā€˛Maar we weten nu al dat we voortaan ons seizoen steeds gaan openen met een Balfolk. Dit is toch echt veel te leuk om het niet te herhalen."

Brabants Dagblad, 5 februari 2007.

Hits: 572

[Home] © 2000 - 2023, Folkcafe Oss. Alle Rechten voorbehouden.
Site uitgerust met PHP, MySQL en Ajax