Vijftigste Folkcafé in Groene Engel Oss
OSS - Ze hebben de folkmuziek allebei ooit ontdekt in Ierland. Jules van Son in 1976 tijdens een liftvakantie en Henk van de Haterd 'ergens in de jaren tachtig' toen hij op het vliegveld in Dublin een CD van Mary Black kocht. Vijf jaar geleden begonnen ze samen met het Folkcafé in De Groene Engel. Daar zijn er inmiddels 49 van geweest. Op zondagmiddag 2 oktober is de jubileumeditie met de band Tinkers, Drinkers, Dreamers.

Door Jos Delisse

Om een hardnekkig misverstand maar meteen uit de wereld te helpen, benadrukken de heren dat folkmuziek absoluut niet perse uit Ierland hoeft te komen, of daar zelfs qua stijl maar op zou moeten lijken. "In januari hebben we bijvoorbeeld wederom een optreden van de Spaanse groep Lua, met een fantastische zangeres die hier eerder al zeer in de smaak viel bij ons publiek", vertelt Jules van Son (1952), in het dagelijks leven buschauffeur van beroep. "Veel mensen willen echter toch het liefst folkgroepen horen en zien die Ierse ofwel Keltische muziek maken", meent Henk van de Haterd (1950), die zijn brood verdient als manager bij een producent van cosmetica-producten. "Daarom hebben we tijdens het vijftigste Folkcafe gekozen voor Tinkers, Drinkers, Dreamers. Een fantastische band, die helemaal die muziek maakt, die de meeste mensen toch het liefst horen: covers van bekende Ierse makelij dus." Vijf jaar geleden was het nog maar de vraag of folkmuziek aan zou slaan in Oss. Van de Haterd en Van Son bezochten destijds zelf zeer frequent een zaal in het Limburgse Sevenum, die steevast uitpuilde van de ware folkliefhebbers. "Maar die kwamen dan ook van heinde en verre", licht Van Son toe. "Als het hier ook enorm zou aanslaan, dan zouden we naar de grote zaal zijn verhuisd. Maar dat zit er echt niet in, dat weten inmiddels wel.

Een keer in de maand
Eens in de maand in het café gaat prima, dat zit altijd half tot stampvol. Daarnaast één keer per jaar enkele grote bands in de zaal en dan heb je de belangstellenden voor het genre in deze regio allemaal bediend." Het op zoek gaan naar nieuwe bandjes voor een optreden in het café, doen ze niet meer zelf. Henk van de Haterd: "In feite hoeven we dat ook nauwelijks nog te doen, want iedereen die folkmuziek maakt, weet ons te vinden. Maar als we willen weten wat voor vlees we in de kuip hebben, dan gaan onze collega vrijwilligers Miriam van Berkom of Joris van Alphen `scouten', zoals dat heet. Allebei ontzettende folkliefhebbers. Miriam heeft een collectie van ruim 800 folk-CD's. Zij is dan ook on ze vaste DJ tijdens de concerten in de grote zaal." "Dieptepunten kan ik me niet echt voor de geest halen", zegt Jules van Son. "Hoewel we na tuurlijk wel eens een band heb ben geboekt die absoluut niet aan de verwachtingen voldeed. Er waren wel veel hoogtepunten. Ik ben er bijvoorbeeld erg trots op dat we de wereldberoemde John Wright en zijn band naar Oss hebben kunnen halen, ook al viel de publieke belangstelling nogal tegen." Voor Henk van de Haterd was het dubbelconcert van de bands Rapalje en Ogham een absolute topper. "Meer dan 300 bezoekers en een geweldige sfeer. Dat kan je aan die jongens van Rapalje wel overlaten."

Weekblad de Sleutel, 28 december 2005

Hits: 1235

[Home]
© 2000 - 2024, Folkcafe Oss. Alle Rechten voorbehouden.
Site uitgerust met PHP, MySQL en Ajax