Folkmuziek geen fossiele stroming

door Marl van Rossem

In de serie Uit de Kunst belicht het Brabants Dagblad wekelijks een cultureel evenement of opvallend artistiek initiatief in de regio van Oss en omgeving. Vandaag: het eerste lustrum van het folkcafé in De Groene Engel in Oss.

Hij zucht. En lacht. ‚ÄěDe buitenwacht associeert folkmuziek nog te vaak met boerenpret en een hoop gezuip. Maar folk is geen fossiele muziekstroming voor een select gezelschap. Integendeel, het is eerst en vooral het product van absolute rasmuzikanten, die met niet alledaagse instrumenten als harp, viool, pipes en een enorm arsenaal aan fluiten op conversatieniveau muziek maken. En akoestisch, dus zonder duizend watt aan versterking. En vaak ook nog 'ns meerstemmig. Ga daar maar aan staan. Ach, ik weet ook wel dat wij in de vijf jaar Folkcaf√© in De Groene Engel een enkele keer dachten 'gaan jullie nog maar eens thuis oefenen'. Maar dat was dan een absolute uitzondering." Ossenaar Joris van Alphen (46), mede-organisator van het Folkcaf√© en Folknight, weet als ware folkfreak waarover hij praat. Samen met Jules van Son en Henk van de Haterd ('De mannen van het √°llereerste uur') en met Mirjam van Berkom draait hij als vrijwilliger al dik vijf jaar de muzikale activiteit in het theatercaf√© van de 'Engel'. ‚ÄěIedere eerste zondag van de maand, tussen vier en zes", vult Van Alphen voor de zekerheid nog even aan. Zaterdag viert het Folkcaf√© zijn eerste lustrum. Met de 5e Murphy's Folknight, dit keer niet v√≥√≥r in de intieme beslotenheid van het bruine cafeetje met de houten dansvloer, maar in de grote zaal. ‚ÄěWe programmeren die night altijd rondom het feest van de heilige St.Patrick: da's d√© folkdag bij uitstek, die in Ierland, maar ook die door Ieren over de hele wereld uitbundig wordt gevierd. Voor ons dus een prachtig moment om de folk, muziek met Ierse roots, √©√©n keer per jaar wat grootser en ook met meer budget en met meer bezoekers in de spotlights te brengen. De eerste vier edities waren zeer goed bezocht.

Gemarineerd
We verwachten voor zaterdag vanaf een uur of half negen met nationale bands als Inner Strength en Fling eigenlijk hetzelfde", voorspelt Van Alphen. Zelf is-ie grootgeworden m√©t en 'keurig netjes gemarineerd' In de muziek van Fairport Convention, volgens Van Alphen zijn 'stepstone' van pop naar folk. ‚ÄěEr waren wel uitstapjes naar Pink Floyd en Zappa, maar de folk kwam uiteindelijk bovendrijven. Toen ik zo'n vijf jaar geleden in De Groene Engel enkele gelijkgestemden trof, was het idee om een maandelijkse meeting te organiseren snel geboren." ‚ÄěAl vrij snel zaten we op een vaste groep van tachtig tot honderd liefhebbers: vari√ęrend van de stille genieters aan een tafeltje tot de papa's aan de Trappist en de dansgekken op de vloer. Inmiddels gaan we naar de vijftigste band die komt optreden. In een Nederlands folkwereldje dat niet zo groot is: Oss staat wat dat aangaat al lang en breed op de folkkaart. We trekken dan ook steeds vaker publiek uit een grotere regio", rekent Van Alphen voor. Wensen zijn er nog genoeg, besluit hij. ‚ÄěIk zou graag Gerard van Maasakkers hier nog eens zien optreden. Met z'n folkachtige, Brabantse liedjes. In z'n eentje, op de barkruk met zijn gitaar. Lijkt me geweldig."

Brabants dagblad, 17 maart 2005

Hits: 558

[Home] © 2000 - 2023, Folkcafť Oss. Alle Rechten voorbehouden.
Site uitgerust met PHP, MySQL en Ajax