Door Alex van Lanen
OSS - Een optreden in eigen stad, tijdens het folkcafé in de Groene Engel aanstaande zondag, dat is natuurlijk wel iets speciaals voor een zangeres. "Ik ben er tijdens eerdere edities wel eens geweest en het is altijd druk. De sfeer spreekt me ook wel aan", vertelt Lenni Romme, folkzangeres uit Oss. Romme zingt zondag joodse, en Ierse folk1iederen. "Dat heb ik wel af moeten dwingen. De folk in de Groene Engel is meer toegespitst op het Ierse, maar mijn hart ligt meer bij de Jiddische muziek. Toen een van de organisatoren mij vroeg of ik op wilde treden, heb ik als voorwaarde gesteld dat ik ook voor een deel Jiddische nummers mocht brengen."
Joods bloed
Verschillen tussen de beide stromingen in het folkgenre zijn er legio. "Ierse muziek is veel vlotter, vrolijker en nationalistischer. Toch vind ik de joodse variant het mooist om te doen. Het raakt je meer, het is erg doorleefd. Op het eerste gezicht gaat het vaak over de liefde of
over alledaagse dingen, maar vaak zit er ook een dubbele bodem in. Dan gaat het eigenlijk over alle problemen die dat volk heeft doorstaan."
Zelf heeft Romme geen joods bloed door de aderen stromen. "Maar sinds ik twaalf
jaar geleden met de folkmuziek begon, heb ik de verschillende stromingen afgetast.
Oude liederen
De joodse sprak me het meest aan. Het zijn gewoon prachtige oude liederen die je tot op het bot raken. Ze zijn melancholisch, bevatten een mooie melodie en de teksten komen recht uit het hart. "
Die teksten zijn wel in voor Romme vreemde talen, meestal het Jiddisch of Hebreeuws. Dat zorgt wel eens voor complicaties. "Ik wil altijd weten wat ik zing: wat de betekenis van de tekst is. Het is belangrijk om dat te begrijpen, daarom zoek ik het op."
Internet
In Nederland is het vaak al een heel karwei om aan goede nummers te komen. Folkmuziek is hier bij het grote publiek niet erg bekend. "In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Verenigde Staten", weet Romme. "Maar via internet heb ik toch wel het nodige tot mijn beschikking. Bovendien luister ik vaak naar anderen, bij optredens of via cd's."
Als ik, of een van mijn band¬leden, iets moois gevonden heeft, dan gaan we met dat nummer aan de slag. Remy Krom, waar ik al twaalf jaar mee samen speel arrangeert het dan.
Doorleefdheid
Daarna gaan we repeteren en een eigen draai aan het lied geven, want we willen natuurlijk niet die" anderen naspelen. Het lied moet in dat proces een bepaalde doorleefdheid mee krijgen, dan is het resultaat pas acceptabel. Soms neemt dat hele proces wel een half jaar in beslag." Maar een nummer verandert vaak ook nog terwijl het al wordt gespeeld tijdens de optredens, die Romme een à twee keer per maand geeft.
"Pas nog voor het Osse joods genootschap in het Jan Cunen museum. Dat was heel mooi. de emoties die dat optreden los maakte bij het publiek. Een hele fijne sfeer. Die is ook wel belangrijk bij folkmuziek. Het is geen muziek waar je lekker op gaat dansen of doorheen kunt kletsen. Je moet er echt naar luisteren."
Lenni Romme treedt op zondag om 16.00 uur op tijdens het folkcafé in de Groene Engel. Zij doet dat samen met haar band Palet, bestaande uit de Ossenaren Remy Krom en Victor Thomson en Marius van Herpen uit Walem. Uit de kunst (Brabants Dagblad 29 maart 2001)
Hits: 594
|