Succesvolle reanimatie Folkcafé Groene Engel

door Laura Romanillos

OSS - Na acht jaar was er weer een Folkcafé in de Groene Engel, en het was zo druk dat de muziek tweede viool speelde. Een plek op zondagmiddag waar je altijd terecht kunt, waar je bekenden tegenkomt. Where everybody knows your name, zoals in het bekende liedje van de tv-serie Cheers gaat net te ver, maar een vaste waarde op de zondagmiddag, dat wil de initiatiefnemer van het Folkcafé in de Groene Engel wel worden. Wéér worden, want tot acht jaar geleden was er maandelijks een Folkcafé. ,,Nou en zo te zien voorziet het in een behoefte’’ zegt Ad Schoenmakers, die zich wel een beetje zorgen maakt over de drukte. ,,Ik heb wel gezegd tegen de Engel dat ze voor genoeg barpersoneel moeten zorgen, maar daar is niet naar geluisterd. Nu moeten ze wel erg lang wachten aan de bar.”

En ook de band, Clachán, heeft af en toe moeite om boven het geroezemoes uit te komen. ,,Het doet een beetje Iers aan’’ omschrijft violiste Karin Greve de sfeer in het volgepakte café. ,,Al wordt daar wel iets meer gas terug genomen bij de zachtere nummers. Hier is het soms wel moeilijk te horen volgens mij, maar de sfeer is wel echt goed.”

Mari en Angeliek uit Schaijk beamen dat. ,,En bij Ierse muziek is het toch ook niet per se nodig dat iedereen heel stil zit te luisteren? Daar mag best een beetje doorheen gepraat worden. Het doet me een beetje denken aan de folksfestivals in ‘t Kulleke in Reek, in de jaren ‘80. Daar kwamen we vaak. Het is leuk hoor, hier.”

Op zondag automatisch naar de Engel
Ad Schoenmakers is in zijn nopjes, ondanks dat het dus wat druk is. ,,Hier kun je natuurlijk alleen maar tevreden over zijn. Hopen dat de Groene Engel weer een automatisme wordt. Dat mensen op zondagmiddag hun huis uit komen, en dan hier naartoe komen. Wat mij betreft komt er weer veel vaker een Folkcafé. De eerste honderd edities van het Folkcafé waren maandelijks, behalve dan in de zomer, tot acht jaar geleden. Hier was er in de agenda jammer genoeg pas op 15 maart weer plek. Maar die hebben we alvast gereserveerd. Dan vieren we Saint Patrick’s Day in de Groene Engel.’’

Bron: Brabants Dagblad, 29 december 2019
Digitaal: Algemeen Dagblad, De Gelderlander


Hits: 264

[Home] © 2000 - 2023, Folkcafe Oss. Alle Rechten voorbehouden.
Site uitgerust met PHP, MySQL en Ajax