Groene Engel biedt vanaf 2 april ook ruimte aan folkcafé

OSS - Muziek van The Dubliners of van The Corrs klinkt veel mensen nog wel bekend in de oren. Maar folkmuziek is nog zoveel meer', vertellen Henk van de Haterd en Jules van Son enthousiast. Beide heren zijn de initiatiefnemers van het folkcafé dat op 2 april plaats heeft in de Groene Engel in Oss. Na politiek en literair Café heeft de Groene Engel in Oss binnenkort dus ook een folkcafé in huis. De voormalige buren en folkliefhebbers Henk van de Haterd en Jules van Son hebben hiervoor de koppen bijelkaar gestoken.

Erg populair
Jaren terug was folk erg populair, maar dan hebben we het over zo'n jaar of twintig geleden', haalt Van de Haterd herinneringen op. Daarna ging het bergafwaarts met de interesse voor deze muzieksoort. Maar Van de Haterd en Van Son bleven trouw. 'Nu zie je een revival door groepen als The Riverdance. Eerlijk gezegd klinkt mij dat erg commercieel in de oren. De muziekgroepen die wij proberen te contracteren, zijn wat meer down to earth', vertelt Van de Haterd. Mede-organisator Van Son weet dat het aanvankelijk vooral om Nederlandse groepen gaat. 'Aan Schotse en Ierse groepen hangt voor ons nu nog een te duur prijskaartje. Maar de kwaliteit van eigen bodem liegt er ook niet om. Zij blijken prima in staat Keltische muziek overtuigend te brengen met uitstekende liedjes, maar ook vrolijke dansen.

Typerend
'Typerend voor folkmuziek is vaak het gebruik van opvallende instrumenten. Mandolines, accordeon en fluit geven een heel eigen geluid. Ook de viool neemt hierbij vaak een belangrijke plaats in. Ik vind dat heerlijk en daar word ik helemaal vrolijk van', bekent Van de Haterd. De twee organisatoren hebben er goede hoop op dat er is Oss voldoende belangstelling is voor een dergelijk evenement. 'Zou gaan we regelmatig naar folktoptredens in Sevenum. Een klein dorpje in Limburg, maar met dergelijke evenementen is het volle bak. Dat moet in Oss ook kunnen. Net zoals je liefhebbers hebt van jazz en blues is er ook een publiek van folkfiefhebbers. Wel zijn zij realistisch genoeg om er van uit te gaan dat deze muzieksoort niet direct volle zalen trekt. 'Zoiets moet groeien. Wij zijn dan ook erg blij met de constructie zoals die er nu is. De Groene Engel is het ideale podium voor dergelijke bijeenkomsten. De optreden spelen zich in eerste instantie af in het café en zijn gratis toegankelijk. Pas als duidelijk wordt dat er grote animo is verhuizen we naar de zaal', legt Van Son uit.

De Sleutel, 29 maart 2000

Hits: 776

[Home] © 2000 - 2023, Folkcafť Oss. Alle Rechten voorbehouden.
Site uitgerust met PHP, MySQL en Ajax